Over ons

In de Idealenfabriek worden wisselende utopische thema’s aan de orde te gesteld. De Idealenfabriek wil uitvoerig en gedegen complexe problematieken van alle kanten belichten en zo de samenleving een stukje verbeteren. Het proberen onze samenleving te verbeteren is alleen al de moeite waard. Utopische dromen geven hoop. Hoop op een betere toekomst. 


Na een aantal jaar gespreksavonden georganiseerd te hebben, hebben we in 2022 besloten de focus meer te leggen op het direct ondersteunen van projecten die de samenleving verbeteren. We hebben daarom besloten om te stoppen met de Idealenfabriek in de huidige vorm. Er zullen dus geen gespreksavonden meer geprogrammeerd worden, en de meest recent verschenen uitgave van ons tijdschrift Andersland zal ook de laatste zijn.

 

De Idealenfabriek verdwijnt niet helemaal: we sluiten niet uit dat we in de toekomst nog een nieuwe vorm vinden om utopische idealen uit te lichten onder deze noemer, of dat er nog eens eenmalige activiteiten of samenwerkingen zullen zijn. 
 

Het gesprek in Leiden en Wageningen

De activiteiten van de Idealenfabriek vinden plaats op twee locaties van Utopa: het Utopa-Weeshuis in Leiden en Beeldengalerij Het Depot in Wageningen. Op beide locaties zijn we de afgelopen jaren regelmatig onder leiding van een gespreksleider in gesprek gegaan met wetenschappers, schrijvers, journalisten, kunstenaars, filmers, fotografen, muzikanten, bestuurders, politici en burgers. Van iedere spreker is de 'pitch' op onze website terug te zien, onder Video's. Ook van elk gesprek staat een samengevatte versie online.

Tijdschrift Andersland

In ons eigen tijdschrift Andersland zijn de onderwerpen van de Idealenfabriek ingeleid en van verschillende kanten belicht en verdiept. 

 

Even voorstellen

 

De utopie lijkt opnieuw in de belangstelling te staan. En dat hangt natuurlijk niet alleen samen met het feit dat ruim vijfhonderd jaar geleden de uitgave van Utopia van Thomas More in Leuven van de pers rolde. In de Idealenfabriek wil Stichting Utopa haar utopische idealen uitdragen door wisselende thema's aan de orde te stellen middels een tijdschrift, discussies, maaltijden, tentoonstellingen en publicaties. De Idealenfabriek wil uitvoerig en gedegen complexe problematieken van alle kanten belichten en zo de samenleving een stukje verbeteren. 

 

Utopische idealen, geloof in iets beters

Utopische idealen zijn sinds het einde van de vorige eeuw steeds meer op de achtergrond geraakt. Utopisten waren dromers. De kans op realisering van die dromen was gering, zeer gering. De plaats van deze utopische idealen werd in toenemende mate ingenomen door eigenbelang, cynisme, negativisme en pessimisme. Men vond het steeds minder noodzakelijk om zich met idealisme in te zetten voor sociaal-maatschappelijke en politieke verbeteringen, wanneer die niet het individu centraal stelden. Toch is idealisme daarop een van de beste antwoorden. Het gaat er niet zozeer om onze idealen per se ten koste van alles gerealiseerd te zien, maar utopische idealen doen ons en onze medeburgers geloven dat er andere en betere mogelijkheden zijn. Utopische idealen wijzen de weg.

 

Het proberen onze samenleving te verbeteren is alleen al de moeite waard. We hoeven niet altijd bij de pakken neer te zitten. Utopische dromen geven hoop. Hoop op een betere toekomst. Een betere toekomst voor onszelf, voor onze kinderen en voor onze aarde. 

 

Loek Dijkman

Oprichter Stichting Utopa

januari 2019