In 2019 heeft Stichting Utopa de Idealenfabriek opgericht om utopische idealen en maatschappelijke onderwerpen van verschillende kanten te belichten en te bespreken. Inmiddels hebben we er vier thema’s opzitten met uiteenlopende onderwerpen, van kunst tot werktijdverdeling, en van vermogensongelijkheid tot utopische stedenbouw.
Kort na onze start werden we, zoals heel Nederland, overvallen door het coronavirus en alle bijbehorende maatregelen. Na slechts anderhalf seizoen gedraaid te hebben zijn we twee jaar gesloten geweest voor publiek. We merken dat het lastig is om, nu de hele cultuursector weer volop draait, de Idealenfabriek weer in de kijker te spelen.
De afgelopen twee jaar hebben we ook bij Utopa niet stilgestaan: we hebben onze programma’s opnieuw bekeken, en nieuwe accenten gelegd. We wilden niet alleen via de Idealenfabriek praten over maatschappelijke problemen, maar er ook meer aan doen om deze te verhelpen. We zijn meer sociaal-maatschappelijke projecten direct gaan ondersteunen, zowel groot als klein. Projecten die de maatschappij via zowel onderzoek als directe actie (pogen te) veranderen, op de snijvlakken van economische (on)gelijkwaardigheid, psychologie, feminisme, jeugdhulp, en meer.
We zijn niet van mening veranderd dat utopische idealen een weg wijzen naar een betere wereld. Maar via contacten vanuit de Idealenfabriek hebben we al veel aanknopingspunten en aandachtsgebieden gevonden die onze maatschappelijke activiteiten uitbreiden. Daarnaast blijft het zo dat de doelstellingen van de andere projecten van Utopa, zoals Het Depot en het Orgelpark, ook utopisch zijn.
We hebben daarom besloten om te stoppen met de Idealenfabriek in de huidige vorm. Er zullen dus geen gespreksavonden meer geprogrammeerd worden, en de meest recent verschenen uitgave van ons tijdschrift Andersland zal ook de laatste zijn. De Idealenfabriek verdwijnt niet helemaal: we sluiten niet uit dat we in de toekomst nog een nieuwe vorm vinden om utopische idealen uit te lichten onder deze noemer, of dat er nog eens eenmalige activiteiten of samenwerkingen zullen zijn.
Deze website, met alle artikelen uit Andersland, video’s van eerdere bijeenkomsten, en luisterverhalen (ook op de bekende podcast platforms) blijft ook in de lucht, zodat deze mooie ideeën niet verloren gaan.
We willen je in ieder geval hartelijk bedanken voor je interesse, steun, en geëngageerde deelname aan onze avonden de afgelopen jaren. Wie weet tot in de toekomst!
Vriendelijke groet,
Anneloes Dijkman
de Idealenfabriek