Hedendaagse kunstenaars uitgelicht: Alexis Blake

01-10-2020

We vroegen een aantal hedendaagse kunstenaars om mee te werken aan Andersland. Stuk voor stuk reageren zij op hun eigen manier op wat er om hen heen gebeurt of wat ze persoonlijk (hebben) ervaren. Door het magazine heen komt u werk van hen tegen, als een soort mini expositie. De tekst gaat onder de afbeelding verder. 

 

Alexis Blake, Conditions of an Ideal, 2016, performance. Photography: Arron Leppard (Performed in the Parthenon Gallery of the British Museum, 2016. Co-commisioned by Block Universe and Delfina Foundation. Supported by the Mondriaan Fonds and Embassy of the Kingdom of the Netherlands. Dancers: Vanessa Abreu, Nandi BheBhe, Ruby Embley, Tanja Erhart, Eleni Papaioannou, Kezia Pollendine, Ellen van Schuylen- burch; Musicians: Luisa Gerstein, Sarah Jones, Lani Rocillo)

 

Tussen de marmeren sculpturen van de Parthenon-friezen in het British Museum onderzoekt Alexis Blake de historische Eurocentrische representatie van het ‘idealiseerde’ vrouwelijke lichaam. Conditions of an Ideal toont een choreografie waarbij gestructureerde improvisaties laveren tussen groepsbewegingen en individuele houdingen, tussen momenten van spanning en balans. De groep dansers gaat een kritische dialoog aan met de iconische, antieke tegenhangers en biedt weerstand tegen de eeuwenoude idealen die op haar geprojecteerd zijn. De collectieve bewegingen creëren een nieuw figuur: een pluriform, gevarieerd, meerzijdig lichaam. De samenkomst van de lichamen uit heden en verleden benadrukt de gelaagdheid van de geschiedenis, die in feite altijd pluriform en ambigue is. Door het lichaam als levend archief te beschouwen kan het keer op keer bevraagd en herzien te worden om ruimte te vinden voor dialoog en grenzeloze mogelijkheden.

Alexis Blake heeft een multidisciplinaire praktijk die beeldende kunst, beweging en performance samenbrengt. Ze onderzoekt de manier waarop het lichaam wordt weergegeven en behandeld als een archief, dit onderzoekt, verstoort en onderhandelt ze daarna op een kritische manier. Haar werk verdiept zich in de representatie en subjectivering van het 'vrouwelijke' lichaam en activeert het als een plaats en middel voor sociaal-politieke verandering. Daarbij creëert ze ruimtes om machtssystemen bloot te leggen en deze te ontwijken.