Tussen solidariteit en kloof

12-09-2019

Tussen solidariteit en kloof valt onder het thema De Stad als Utopisch Ideaal. Andersland 01 staat in teken van dit thema. 

 

Waarom worden er geen goede wijken gebouwd? Waarom komt er zo vaak commentaar op nieuwbouw: die is saai, en lelijk, is van slechte kwaliteit, het is niet wat mensen willen, je wilt er nog niet dood gevonden worden: de kritieken zijn niet van de lucht. Kunnen we dan geen goede steden ontwerpen? Natuurlijk wel, is het antwoord van stedenbouwkundigen: “We doen niet anders.” Maar waarom is het dan nooit goed?

 

Frank Wassenberg (senior projectleider bij Platform31 en is als gastonderzoeker verbonden aan de TU Delft (OTB) staat stil bij een aantal ideale wijken uit het verleden. De Bijlmermeer in Amsterdam is het meest treffende voorbeeld in ons land. Ooit ontworpen als futuristisch ideaal, met zorgvuldig uitgedachte woningen in de aantrekkelijkste en veiligste wijk ooit. Met uniforme hoogbouw, groen, rust, ruimte en saamhorigheid: “de wijk van morgen voor de mensen van vandaag”. We weten dat dit totaal anders heeft uitgepakt. Enkel na ingrijpende sloop is het nu geen probleemwijk meer. Dat “De Bijlmer” ooit place-not-to-be was, weten alleen 30-plussers nog. Wat kunnen andere wijken leren van hoe de Bijlmerproblematiek is opgelost? En wat kunnen we verwachten in nieuwere typen woonwijken, zoals de 1 miljoen huizen in bloemkoolwijken (met die woonerven) of de Vinex-wijken?

 

Tussen solidariteit en kloof - pitch Frank Wassenberg, 12 september 2019, locatie:  Amsterdam.

 

 

Onderstaand videofragment toon een weergave van de discussie die plaatsvond op de locatie in Amsterdam op 12 september 2019.

 

 

Onderstaand videofragment toon een weergave van de discussie die plaatsvond op de locatie in Wageningen op 19 september 2019.

 

Onderstaand videofragment toon een weergave van de discussie die plaatsvond op de locatie in Leiden op 26 september 2019