Schaamte en Werk, met Aukje Nauta

10-02-2022

Wist je dat een teveel aan schaamte funest is voor arbeidsorganisaties? Zo hebben bedrijven waar veel schaamte heerst een gebrek aan innovatie. Te veel schaamte doet organisaties verstarren. Als we ons op het werk te veel schamen, dan maken we ons vaak schuldig aan impressiemanagement: pogingen om ons imago tegenover anderen hoog te houden, bijvoorbeeld door op te scheppen, overdreven complimentjes te geven of omstandig uit te leggen waarom iets wat fout ging toch vooral buiten onszelf ligt.

 

Aukjes lezing is een mix van wetenschappelijk onderzoek, pijnlijk herkenbare, alledaagse voorbeelden op en buiten de werkvloer, en schaamteloze onthullingen. Daarmee spoort zij je aan om schaamte op de werkvloer te leren herkennen en ermee te dealen. Lees hier het stuk van Aukje Nauta dat bij deze avond hoort. Onderstaande video is opgenomen op onze locatie in Leiden op 10 februari 2022. 

 

Over Aukje Nauta

Aukje Nauta is spreker, schrijver en psycholoog. Haar jongste boek is Nooit meer doen alsof. Eerder schreef ze managementboeken als Tango op de werkvloer en Anders Werken. Ze is veelgevraagd expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie. Aan de Universiteit Leiden is ze hoogleraar ‘Enhancing individuals in a dynamic work context’, een bijzondere leerstoel mogelijk gemaakt door opleidingsinstituut Sioo. Ze is partner van Factor Vijf Organisatieontwikkeling. Werkte bij TNO en Randstad en was vier jaar lang kroonlid van de SER.

 

Over Lotte van Dillen

Lotte van Dillen is universitair hoofddocent bij de sectie sociale, economische en organisatiepsychologie van de Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op de emotionele en cognitieve mechanismen die ten grondslag liggen aan keuzegedrag op het gebied van financiën, gezondheid, en recht. Hierbij werkt zij samen met verschillende organisaties, zoals Nibud, Nationale Politie, Diabetesfonds, en verschillende ministeries (OCW, SZW). Naast haar onderwijs aan de universiteit doceert Lotte over beslisgedrag aan de Academie voor Wetgeving en het Studiecentrum Rechtspleging en organiseert zij geregeld (interactieve) evenementen voor zowel praktijkprofessionals als een breder publiek.

 

Let op: de geluidskwaliteit van deze video is wegens een technisch probleem niet wat je van ons gewend bent.